Krásy rozkvetlého Zámeckého parku v Lešné opět přitáhly návštěvníky ze širokého okolí

Publikováno 02.06.2021 16:05 Odbočka Vsetín


Obrázek

S úsměvem a velkou radostí jsme mohli zahájit po rozvolnění provoz aktivizačních služeb. Setkání se členy, ač zatím v malém počtu,  na živo po dlouhém odloučení probíhalo ve velmi přátelské atmosféře a zářilo jen úsměvy a radostnými pocity štěstí.  

Členové Vsetínské odbočky využili rozvolnění od samého začátku a setkali se v nádherně rozkvetlém zámeckém parku v Lešné u Valašského Meziříčí. Zdálo se, že téměř již tradiční návštěva se letos neuskutečnění, neboť  Vládní  nařízení, tomu stále nedovolovala, nakonec to přece jen vyšlo a scenérie byla okouzlující. Jak se lidově říká, že vše zlé, je k něčemu dobré. Díky letošnímu studenému počasí se rozkvetlé keře, louky a další rostliny v květu opozdily a bylo možné spatřit nádheru krásy rozlehlého parku / zrakově postižení vnímat zmíněnou květenu hmatem a popisem/. Bohužel vzhledem letošnímu deštivému počasí nejsou tyto azalky, šeříky, pivoňky obohaceny silnými vůněmi jako v minulosti. Lešenský zámecký park spolu s menším zámkem Kinských v těchto jarních měsících je nejpřitažlivější, ale k relaxaci a odpočinku slouží po celý rok.

Druhý nejcennější park severní Moravy se rozkládá na ploše 7 ha a vyznačuje se neobvyklým bohatstvím stromů a keřů se sbírkou až stoletých jedinců azalek a rododendronů. Jeho krásu lze obdivovat celoročně. Na jaře postupně vykvétají květiny na loukách, následovány magnóliemi, azalkami a rododendrony. V horkých letních měsících zde najdete oddych ve stínu mohutných stromů, podzim promění park v neuvěřitelnou paletu teplých barev a své kouzlo má i zimní zasněžená scenérie.

Již z názvu Zámecký, nám napovídá, že park, je vlastně součástí zámku Kinských , kde jsme návštěvu ukončili. V zámku nás přivítaly velmi milé pracovnice s tím, že dle předběžné dohody nám pouze při prohlídce exponátů výstavy bankovek a mincí, zodpovídaly četné dotazy na různorodé otázky.

Návštěvu jsme ukončili velkým poděkováním a dohodou na podzimní komentovanou prohlídku parku i zámku.

Pojďme pomalu  vstříc rozvolnění a snažme se našim členům vrátit jejich úsměv na tvář, trochu štěstí i radosti a psychicky je podpořit v setkávání s jejich stejně handicapovanými přáteli. Někteří se již těší na plánovaný rekondiční pobyt do Luhačovic, kde je čeká bohatý program obohacení svých vědomostí, ale i relaxace a odpočinek.

Ludmila Pavelková


Obrázky