Jak jsme navštívili hvězdárnu v Úpici

Publikováno 02.04.2024 11:22 Odbočka Náchod


Obrázek

Využili jsme nabídky předsedkyně spolku Doteky naděje z Dobrušky a vyrazili s nimi na výlet do Úpice 7. 3. 2024

V první části dne jsme navštívili kouzelnou dřevěnku. Je to roubená patrová budova se středověkým jádrem. Podle letokruhů na původních trámech byla postavena v letech 1607-1610. Kdysi sloužila jako hospoda. Budova byla vykoupena městem v roce 2007 a v roce 2010 prohlášena národní kulturní památkou. Komentovaná prohlídka byla velmi zajímavá. Prováděla nás Mgr. Jana Nešněrová. Připravila též i bohatou výstavu lidových tradic a velikonočních zvyků, které z našeho civilizovaného světa mizí.

Druhá část našeho programu patřila vědě. Autobusem jsme vyjeli na kopec nad městem k vyhlášené hvězdárně. S tradicí od roku 1959 patří mezi nejstarší lidové hvězdárny v Čechách. Věnuje se výzkumu Slunce, meziplanetární hmoty i popularizaci astronomie. Je zajímavé, že zde zájemci mohou strávit noc, a tak pozorovat noční oblohu dalekohledy. Komentovanou prohlídku pro nás připravil pan Bělík, autor mnoha publikací.

Štěstí nám přálo. Slunce ten den svítilo a bylo dobře pozorovatelné dalekohledem. Je zdrojem tepla, světla a života. Jako nejbližší hvězda bude ještě zářit 5 miliard let. Potom v mohutném nádechu pohltí planety soustavy a zazáří jako Rudý obr. Nakonec posledním výdechem hvězda pohasne a jako malý Bílý trpaslík zmizí v hlubinách vesmíru.

Výlet jsme tradičně zakončili v hospodě U Maršíků, a tak skončil pěkně prožitý den v Úpici. Děkujeme organizátorům akce ze spolku Doteky naděje z Dobrušky. Především předsedkyni Renatě Moravcové, která nám umožnila zúčastnit se tak zajímavého výletu.

Mgr. Běla Hejzlarová, členka OO SONS Náchod


Obrázky