Fascinace Santinim - výstava našich umělců

Publikováno 08.09.2023 12:12 Odbočka Rokycany


Obrázek

Již za týden nás v rámci projektu Fascinace Santinim čeká setkání s výjimečnými umělci.

V úterý 12. září od 15.00 hod. bude mít veřejnost možnost setkat se v MCU s výjimečnými osobnostmi – dvěma výtvarníky se zrakovým postižením. Malíři Mgr. Jaroslava Bendová a Lukáš Černý nám představí své čtyři obrazy inspirované Santinim.

Tuto akci pořádá ZČM ve spolupráci se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých České republiky (SONS ČR, z. s.). Naše muzeum si této spolupráce velmi váží, protože by tu chtělo být pro vyloučené a hendikepované stále více. Jde o spolek, jehož členy jsou nevidomí a slabozrací, ale také jejich rodinní příslušníci a příznivci. Vlastními aktivitami usiluje o co největší možnost začlenění lidí s těžkým zrakovým postižením do běžné společnosti. Základními buňkami spolku jsou oblastní odbočky, které působí ve více než 60 městech ČR. Kromě odboček se nevidomí a slabozrací lidé scházejí i v šesti celostátně působících klubech, podle své profese či zájmu.

Oba protagonisté naší minivýstavy se pravidelně zúčastňují akce Dny umění nevidomých, ostatně Jaroslava Bendová zahájí ve stejný den prezentaci svých prací nejen v MCU, ale také v SVK Plzeň. Jedná se o víceoborový festival zrakově postižených profesionálních umělců a souborů, jejichž součástí jsou nevidomí a slabozrací členové. Hlavním organizátorem je SONS ČR, z. s, cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti nadané zrakově postižené umělce a přesvědčit ji tak o tom, že nevidomý či slabozraký člověk má pouze ztížené zrakové možnosti, ale jinak je zcela schopen být nedílnou součástí společnosti.

Vlastní představení umělců si ponechejme na mini vernisáž, nyní je na místě jen malý střípek o každém z nich.

Mgr. Jaroslava Bendová žije a tvoří v Chomutově. Při jedné vernisáži jejích obrazů o ní pronesl výtvarník Radovan Kraus výstižná slova: „Nedá mi to nevyslovit to, co muselo blesknout v hlavě každému. Proč žena, která má slabý zrak, maluje tak nádherné obrazy? Možná ze stejného důvodu, proč člověk, který přišel o nohu, jezdí na lyžích či běhá maraton. Jaroslava má „oči za očima“. Možná vidí hůře skutečnou podobu světa, ale rozhodně nám ukazuje dimenzi krásných barevných fantazií, které vidí svýma očima, svou obrazotvorností a které si svou krásou podmaní mnohé z nás. “

Lukáš Černý, který žije a tvoří v blízkosti Jizerských hor, nám o sobě a svých obrazech inspirovaných Santinim napsal: „Celý život jsem samouk. Mým největším učitelem, lépe řečeno učitelkou, je pro mě příroda, která nám nabízí nepřebernou škálu barev a námětů. Jsem krajinář, realista, ale do svých obrazů se snažím zakomponovat také trochu té abstrakce a imprese, dojem ze světla a nálady okamžiku. Obdivuji architekturu, která se snoubí se světlem a přírodou, nebojuje s ní, nesnaží se být dominantním prvkem, ale její součástí. Stavby umělce a architekta pana Jana Blažeje Santini Aichela jsou právě takové, vzdušné, živé a naplněné světlem. Mou velkou inspirací a předlohou k malbě dvou obrazů, určených pro výstavu věnovanou tomuto geniálnímu staviteli, mi bylo město Kutná Hora, konkrétně katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci.“

Už to málo naznačuje, že je zde silný důvod nenechat si setkání s Jaroslavou Bendovou a Lukášem Černým a jejich malířskou fascinací Santinim ujít.

Připravila: Anna Matoušková, ZČM

 


Obrázky