FILUMENII - 27. 3. 2024

Publikováno 20.03.2024 16:27 Odbočka Blansko


27. února jsme se sešli v klubovně v Blansku, abychom se dověděli z vyprávění p. Slezáčka něco z historie výroby zápalek v Čechách a dnes již zapomenuté sběratelské vášni FILUMENII.

Výroba sirek v Sušici sahá až do roku 1839, kdy truhlář Vojtěch Scheinost získal povolení k živnosti. Ruční výrobě zápalek se v domácích podmínkách věnoval společně se svojí ženou Marií, která znala postup chemické přípravy zápalné fosforové směsi. Tomu se ještě za svobodna naučila ve Vídni v sirkařské firmě, ve které pracoval i její budoucí manžel. Impulsem pro přechod na průmyslovou výrobu bylo zahájení spolupráce s obchodníkem Bernardem Fürthem a postavení továrny v roce 1844

Firemní název SOLO vznikl počátkem 20. století, když se sušická továrna spolu s dalšími rakousko-uherskými sirkárnami stala součástí akciové společnosti SOLO se sídlem ve Vídni. Tento název v různých podobách přetrval až do 21. Století . o většinu období od roku 1946 do roku 1990 patřila pod podnik SOLO Sušice i sirkárna v Lipníku nad Bečvou, která pouze v letech 1950–1958 působila jako samostatný národní podnik Solo Lipník.

V roce 1923 byla do skupiny SOLO začleněna i sirkárna v Českých Budějovicích, patřící dosud do koncernu Hélios. Ve druhé polovině 20. let byla rozšířena a modernizována, ale v roce 1933 zde byl provoz zastaven a stroje převezeny do sirkáren v Lipníku nad Bečvou a Mukačevu. Hlavním důvodem, proč ze tří českých sirkáren SOLO byla zrušena sirkárna v Českých Budějovicích a nikoliv v Lipníku, byla její blízkost k sušické sirkárně.

Na konci roku 2008 byla po téměř 170 letech oficiálně ukončena výroba zápalek v Sušici.Výroba byla v roce 2009 přesunuta do Indie, odkud se k nám zápalky dováží

Přítomní si mohli prohlédnout krabičkové nálepky  z mnohých zemí a také exportní nálepky na zápalky , které byly vyvážený do celého světa. V 50-80 letech byla filumenie rozšířena natolik, že se pořádaly výstavy po celé republice. Dnes je o sběratelství nálepek jen okrajový zájem.