DUN - koncert pro hraběnku v Kuníně

Publikováno 03.10.2023 10:20 Odbočka Třinec


Obrázek

Tento festivalový den – neděli 1. 10. 2023, jsme zahájili návštěvou kostela Povýšení svatého Kříže v Kuníně již v ranních hodinách, kdy se konala mše za všechny nevidomé a slabozraké, jejich průvodce, rodiny a všechny, kdo jim pomáhají.

Odtud naše kroky směřovaly k zámku a těšili jsme se na prohlídku pokojů, jež byly nádherně vyzdobeny květinovými vazbami. Aranžmá květin, v němž nesměla chybět královna květin – růže, bylo dílem předního českého floristy Slávka Rabušice. Tvůrcům se podařilo velmi citlivě skloubit historii se současností a vyzvednout důležitost a obdiv k hraběnce, která se jmenovala Marie Walburga z Walburg –Zeilu a byla ve své době považována za první dámu evropského osvícenství.

Velmi nás těší, že koncerty DUN v Kuníně jsou vnímány veřejností jako nedílná součást velmi významné akce, kterou pořádá Zámek Kunín a tím bezesporu jsou

„Růže pro paní hraběnku“. Svědčí o tom i pravidelná vysoká návštěvnost této akce. Nebylo tomu ani tentokrát jinak. Skvělou atmosféru jistě dokresluje i kostel Povýšení svatého Kříže, v němž jsou koncerty pořádány. O slavnostní atmosféru se zajisté přičinily i hlavní protagonistky: Ráchel Skleničková (klavír a zpěv) a

Eva Blažková (hra na flétnu a zpěv). Po úvodním slovu pana Martina Hyvnara, se slova ujala Ráchel Skleničková, která také koncert provázela slovem a představila divákům skladby, písně i autory. Mezi hosty nechyběla ani paní hraběnka s chotěm, kteří koncert sledovali ze své oratoře. Tento koncert byl pro všechny úžasným zážitkem a diváci jej ocenili bouřlivým potleskem.

Na závěr dne jsme navštívili místní hřbitov, kde jsme položili kytici růží k hrobu paní hraběnky a zapálili svíčku……

Spokojeni a plní krásných zážitků jsme se vrátili domů.


Obrázky