Cesta do slepecké duše

Publikováno 30.11.2023 17:49 Odbočka Kladno


Obrázek

Vážení přátelé,

chceme s s vámi podělit o dění z osvětové akce Cesta do slepecké duše.

Jednalo se o celodenní osvětovou akci Středočeské vědecké knihovny  v Kladně uspořádanou ve spolupráci s několika organizacemi.

"Jaký je život ve tmě či v pološeru je pro zdravý zrak těžko představitelné. Když slyším o terapii zraku, chce se mi smát, toto není můj případ. Pojďme se o to naše podělit s ostatními."

Přibližně takto se vyjádřil předseda Miloš Burda, když společně s paní Barborou Šabartovou ze Středočeské vědecké knihovny v Kladně hovořili o nevidomých a přišla myšlenka na pořádání nějaké vhodné akce. Pan Burda tehdy vyřkl její název „Cesta do slepecké duše“. Bohužel se jejího konání z důvodu úmrtí nedožil.

Pozvánka zněla: „Nechte se vtáhnout do světa prapodivné světelnosti či úplné tmy. Jak žijí lidé se zrakovým postižením a jaké možnosti jim svět kolem nás nabízí, vám představí celodenní osvětová akce Cesta do slepecké duše. S několika významnými organizacemi s působností v našem regionu a v Praze pro vás připravujeme interaktivní multidisciplinární den, kde si na své přijdou nejen děti a mládež, ale také například i pedagogové či umělci.“

Akce proběhla tak, že nejen dala znění pozvánky smysl, ale předčila očekávání pořadatele i zúčastněných organizací. Dopoledne bylo návštěvností nejvíce využito předškolními zařízeními a prvním stupněm základních škol.

Naši odbočku na akci prezentovali předseda Antonín Bozděch, Eva Vaňková a Petra Kaštánková. Pan Bozděch odpovídal na dotazy pedagogů, dětí a dospělých, kteří se zajímali o život nevidomého člověka a jak konkrétně on sám zvládá běžné činnosti, jako je třeba nákup. Děti si po instrukci pana předsedy mohly vyzkoušet chůzí s bílou holí, s pomocí paní Kaštánkové si vyzkoušely různé kompenzační pomůcky, například kalkulačku a metr s hlasovou funkcí, pomůcku na označování předmětů, pomůcku na měření hladiny tekutiny v hrnečku, domino pro nevidomé a vyzkoušely si šablonku na podpis sloužící zároveň jako rozlišovačka bankovek. Dětem se líbily i reliéfní plastiky a zkusily poznávat naslepo po hmatu, co je na nich zobrazeno.

Po veřejné prezentaci se konala diskuze, která zástupcům zúčastněných organizací poskytla prostor ke sdílení osobních zkušeností a k vyjádření se k problematice zrakově hendikepovaných osob v rámci společnosti.

O tom, jak akce probíhala, nejvíce vypoví následující fotografie:


Obrázky

CDSD foto 1 CDSD foto 1
CDSD foto 2 CDSD foto 2
CDSD foto 3 CDSD foto 3
CDSD foto 4 CDSD foto 4
CDSD foto 5 CDSD foto 5
CDSD foto 6 CDSD foto 6
CDSD foto 7 CDSD foto 7
CDSD foto 8 CDSD foto 8