SONS Šumperk. Ohlédnutí za pobyty v roce 2015

Publikováno 12.11.2015 20:08 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

Rok 2015 se blíží ke konci a našim úkolem je si ve zkratce připomenout, jaké pobyty v průběhu tohoho roku připravila šumperská odbočka SONS. Pracovníci odbočky i jeji členové se rozhodně nenudili. Byly uskutečněny 3 různě zaměřené pobyty s mnoha aktivitami pro všechny zájmové skupiny.

V červenci proběhl rekondiční pobyt na tandemech, kde si zúčastnění měli možnost pořádně zamakat a udělat dobrou věc pro své zdraví. Našim útočištěm se staly Havraníky, v jejichž okolí rekondice probíhala. Pobyt byl zaměřen převážně na cykloturistiku, kterou doprovázeli další sportovní aktivity. Zaplavali jsme si, trénovali simulační střelbu, prošli se okolní přírodou a blíže se seznámili s tamějším regionem.

Během několika dnů jsme projeli kus světa. Podívali jsme se na Vranov, zavítali za hranice do Rakouska a nezapomněli jsme ani na jihomoravské víno. Jízda po vinicích skončila jak jinak než návštěvou vinného sklípku.

 Srpnové dny byly ve znamení odpočinku. A kde jinde odpočívat, než v teple, v krásném prostředí u moře? A tak jsme vyrazili do Drvníku v Chorvatsku. Rekreačního pobytu se zúčastnila smíšená skupina lidí. Rodiny s dětmi, osoby se zrakovým handicapem. Vzájemná symbioza se osvědčila. Velmi jsme si cenili ochoty ze strany ostatních zúčastněných. Vždy se našel někdo, kdo pomohl pohlídat děti, kdo nabídl průvodcování na výletech.  Není divu, že se nám nechtělo zpátky domů. Skupina, s kterou jsme cetovali, byla jedním slovem úžasná.

 V září jsme se podívali do lázeňského města Bechyně. Zde se uskutečnil rehabilitační pobyt, na kterém jsme se věnovali převážně aktivitám zaměřeným na zlepšení fyzické i psychické kondice, na získání a upevnění dovedností potřebných v životě nevidomých a slabozrakých. Na programu bylo plavání v bazénu, dechová cvičení, chůze s holemi nordic walking. A aby se do programu zapojil každý, byly připraveny i společenské hry, ukázka kompenzačních pomůcek a kdo chtěl, mohl si vyrobit vlastní klíčenku.

 Nedílnou součástí pobytu byly i výlety. Navštívili jsme husitské město Tábor, po kterém nás provedla kolegyně Kristýna z táborské odbočky SONS. V průběhu prohlídky města jsme nacvičovali chůzi s průvdci a učili se orientovat v neznámém prostředí.

Potom jsme zavítali do Telče. Zde jsme si nenechali ujít prohlídku zámku a zúčastnili svatováclavských oslav. Další zastávkou byla Slavoninská růže a poté jsme zamířili do rakouského městečka Heidernreichstei. Zde stál za prohlídku místní kostel, krásná a proslulá tvrz Kinských.

 Každopádně bylo z čeho vybírat. Při závěrečném zhodnocení pobytů byla ze strany zúčastněných vyjádřena spokojenost. Velká část  provejila zájem o další akce stejného nebo podobného typu. Tato skutečnost nás velmi potěšila a již teď přemýšlíme, jaké pobyty přichystáme následující rok. Věříme, že budou alespoň stejně úspěšné jako ty letošní.

Rekondice v Havranííkách a regabilitační pobyt v lázních Bechynš se uskutečnil za finanční podpory Mšsta Šumperka. Za tuto podporu velice děkujeme.

 

 

Libuše Skálová


Obrázky